Et atoll og bunkring av vann og vin i Os, 5. kap av sommeren 2014

Svabergene vi har slått leir på og den nydelige morgenen innbyr til et bad. Her er det rene spa-et med trappetrinn ned i det klare vannet. Sjampoen skylles ut i langt kaldere vann enn i dusjen hjemme, men dette er en skikkelig god start på dagen.

Vi har med oss 2 gps-er, men synes likevel at det er greit med papirkart for å få bedre oversikt og for å kunne legge noen omtrentlige planer når vi er på land. Vi kjøpte de vi kunne finne hjemme i Sandnes før i dro, men nå nærmer vi oss ytterkanten på det siste kartet, så vi bestemmer oss for å ta en tur innom Fitjar. Dagen er varm med strålende sol så vi unner oss en is og litt friske jordbær, men kart – nei det har de ikke her heller, så da er det bare å padle videre og håpe at bokhandelen på Os har kart når vi kommer dit om et par dager.

Vindmøller i det fjerne
Vindmøller i det fjerne

Vi padler ut Fitjarvika og vindmøllene som har vært en del av utsikten vår, i en eller annen retning, de siste dagene ligger bak oss i det vi runder nordspissen av Stord og nærmer oss Sandvikvåg hvor vi vanligvis tar fergen over til Halhjem.

 

2014-07-22 17.05.07
Atollet mellom Raudholmane

2014-07-22 16.39.38Vi slår oss til mellom Raudholmane, som nærmest danner en atoll like utenfor ferjeleiet og nyter en god lunsj, mens vi ser fergen både komme og gå. Vi gleder oss til å bytte ut den vanlige fergeturen på omtrent 50 minutter, med en finere rute rundt mellom øyer skjær litt lengre mot øst. De som tar fergen vet heldigvis ikke hva de går glipp av.

2014-07-22 18.25.53-1Fra Raudholmane krysser vi fergeleden i Langenuen og padler videre langs flotte furu-kledde øyer i Bårdsundet, Mjelkevika, Leiasundet  og ut i Søreidsvika hvor vi følger østsiden av Rekstern nordover. Den ene idylliske øyen avløser den andre og her er lite båttrafikk så vi bare nyter stillheten uten tanke på de som tar ferge-snarveien.

 

 

Halhjem og fjellene på nordsiden av Bjørnefjorden er som de sju blåner i det fjerne og vi leter etter et sted å slå opp telt for natten. Typisk for øyene her er ikke bare furutrær, men også få flate steder som er store nok selv for et lite telt som vårt.

2014-07-22 19.40.58 2014-07-22 19.41.04

 

 

 

 

 

 

Til slutt finner vi en steinet strand nedenfor en gresslette på Litle Vernøya. Sletta er så full av saueskitt at vi velger å sette teltet helt nede på stranda. Ved hjelp av en stokk får vi jevnet ut en flate som ikke skrår alt for mye og rydder vekk de største steinene som egner seg godt rundt kveldens bål. Vi deler bukta med en seilbåt, men slike idyller kan gjerne deles av flere.

2014-07-22 22.04.51 2014-07-22 22.12.22

 

 

 

 

 

 

Dagen etter krysser vi Bjørnefjorden – et strekk jeg har respekt for etter utallige fergeturer på vei til julefeiring og sommerferier med familien fra tidlige barndomsår og frem til i dag. Men i dag ligger fjorden så flat at vi ikke engang tar på tørrdraktene, til tross for at dette er et strekk på 5,5km før vi når land like ved Halhjem.

2014-07-23 16.57.09

Nå er vi utenfor kartet og bestemmer oss for å dra innom Os. Der har vi vært i bokhandlene flere ganger tidligere og utvalget pleier å være bra. Dessuten har de pol på Os og vi er tomme for vin. Og et glass vin til middagen er en liten luksus vi unner oss når vi sitter ved bålet om kvelden. Vi har feriert i dette området utallige ganger, men jeg kan ikke huske at vi noen gang har gått med båten innover til Osøyren så igjen er det duket for en ny opplevelse av et kjent område. Idylliske hytter og store villaer med parklignende hager stråler i sommersolen og temperaturen de siste dagene har gjort sjøtemperaturen fristende for mange solhungrige bergensere, så her er det mye liv langs sjøen.

 

2014-07-23 16.09.25-12014-07-23 16.09.41

 

 

 

 

 

 

Inne i Os ser vi at «marinaen» ikke er tilrettelagt for så lave fartøy som vi har så vi legger kajakkene opp på slippen til Oselvarlaget. 10-literen og flaskene fylles med godt kaldt vann fra en kran med ferskvann også og vi stikker innom polet og bunkrer en 3-liter ekstra. I bokhandelen er det stor servicevilje og det ringes opp til Flåten handlesenter, men når det viser seg at nærmeste kart er i Bergen blir det uaktuelt å vente to dager på det her. Vi får heller klare oss med kart i brosjyrer og på gps et par dager til. (Vi har med Norgeskart på Ipad i reserve).

2014-07-23 14.59.05Etter en lunsj bestående av burger til Jan Ivar og blåskjell til meg, går turen utover mot Halhjem igjen. Vi har altså padlet 1,2 mil ekstra for en lunsj og for å bunkre vann og vin 😉

 

 

 

Like ved Halhjem er det en flott badeplass hvor vi har vært før. Her er det god plass til både oss og teltet og alle de andre som vil nyte en grillmiddag i sommerkvelden.

God plass til flere, men alle andre dro hjem da solen gikk ned
God plass til flere, men alle andre dro hjem da solen gikk ned

Vi har ikke truffet padlere siden vi var i Ålfjorden så da det dukker opp et par her kommer vi i prat og får bla høre om to unge jenter (Ingrid og Frida) som snart skal gå til fots, på ski og padle Norge på kryss og tvers. De skal innom Norges nordligste-, østligste-, vestligste- og sørligste fastlandspunkt på turen sin. Planen er at de skal padle den siste etappen, omtrent fra der vi har planlagt å slutte og til Norges sørligste fastlandspunkt. Vi lover at vi skal ta kontakt og kanskje treffe jentene underveis når de nærmer seg vår del av landet til neste vår. (Vi traff dem både da og senere!) Ellers forteller de også at det er Tall-ships i Bergen de neste dagene (det forklarer alle seilbåtene vi har sett fra Bømlo og nordover) og vi vurderer om vi skal ta et par dager på land når vi kommer dit.

Utsikt sørover
Utsikt sørover
Det ble vin til middag etter en "omvei" på 1,2 mil
Det ble vin til middag etter en «omvei» på 1,2 mil

 

 

 

 

 

You may also like...

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *