Jakten på ferskvann og matbutikker – 4. kap. av sommeren 2014

2014-07-19 Bringebær 2014-07-19 11.59.09

Etter en god overnatting og nydelig frokost hos Eva og Paul i Våge ble kajakkene hentet ut av naustet og lastet opp på nytt. Svanene var på plass og så oss vel av gårde der vi padlet rolig ut Vågevågen og videre nordover i Ålfjorden. Solen skinner og det er vindstille. Vi tar som vanlig ikke den korteste veien, men padler langs land og innom viker og bukter. Nyter at alt blir så nært, men at vi likevel er helt for oss selv. Det overrasker oss at vi faktisk ikke har truffet på andre padlere enda. Vi padler innover Ervesundet mot Ervesvågen i håp om at det skal ligge en butikk her – ikke fordi vi trenger mat enda, men det hadde vært godt med en is… Og her dukker det opp et par ganske ustødige kajakker – Dvs det er ikke kajakkene som er ustødige, det er de to som sitter oppi. Det kan se ut som om dette er første gang for begge to. De er så konsentrerte er de at de knapt tør å hilse. Heldigvis har de redningsvester og holder seg nært land og årene blir snudd riktig vei etter et lite velment tips – servert med et smil. Innerst i vågen treffer vi en som kan fortelle at det er lenge siden butikken der ble nedlagt så vi padler ut igjen uten is og begynner i stedet å se oss om etter et sted å spise lunsj. Å vasse litt i fjæra gir ganske god nedkjøling det også 🙂

 

Dette med butikker langs sjøen er noe vi har tenkt litt på. Tidligere var det vanlig å plassere butikkene ved sjøen, da kunne kundene komme både sjøveien og med bil på land, men nå er det om å gjøre å plassere dem der biltrafikken er størst. Det gjør det til en utfordring å få seg en forfriskning i form av en is eller å etterfylle med egg og fersk brød. Heldigvis har vi pakket med oss rikelig med brødblandinger og lager både pinnebrød og pannebrød når vi får lyst på fersk brødmat.

Enkel brøddeig
Enkel brøddeig
Ferdig til steiking på et par minutter
Ferdig til steiking på et par minutter
Nysteikt brød med syltetøy :-p
Nysteikt brød med syltetøy :-p

 

 

 

 

 

 

 

En annen ting butikkene langs sjøen hadde var gjerne en kran der det kunne tappes ferskvann – nå er vi avhengig av en bekk (vanskelig på en tørr sommer som dette) eller en hageeier som lar kranen stå åpen. Vi har med oss en 10-liters vann-bag i tillegg til 2-3 flasker hver og camelback i redningsvesten, men på varme dager er det fint å få byttet ut vannet med noe kaldere innimellom selv om vi legger vann-bagen ned mot bunnen av båten for å utnytte kjøling fra sjøen.

Omtrent midtveis i den lange Ålfjorden
Omtrent midtveis i den lange Ålfjorden

Etter lunsj går turen videre i Ålfjorden, en fjord som er på totalt 3,1 mil om man padler så rett som mulig, men som for oss blir 2-3 ganger så lang. Dagen er så varm at vi velger å padle bak øyer og nær land der det er skygge fremfor å ligge midt i solen hele tiden. Det frister med fisk til middag og dessuten gjør det turen litt mer spennende å ha fiske snøret på slep. Plutselig går det bakover i stedet for fremover, men det er ikke mye bevegelse i snøret. Hva kan dette være? Joda, her ble det ikke fisk til middag, men derimot 5 sjøpølser på et og samme snøre. Jeg var nok litt for nært fortøyningen til et oppdrettsanlegg… Snøret pakkes ned igjen, men litt lengre fremme blir det liv i sjøen og vi få besøk av noen niser som helt sikkert er stappmette av makrellen som jeger frem og tilbake. Niser er flotte dyr og absolutt ikke farlige – jeg vet det, men de kan kanskje få meg til å velte bare fordi jeg støkker sånn når de kommer opp og blåser før jeg ser dem (det har enda ikke skjedd).

 

Det nærmer seg middagstid og vi begynne å se oss om etter et leirsted. En utfordring med så pass bratte fjellsider ned mot sjøen: Det er til og med en utfordring å finne steder å gå i land for å gå på do. Vi ser av kartet at vi nok må helt ut i enden på fjorden om vi skal finne en god strand.  Det første stedet vi har sett oss ut viser seg å ha store skilt med PRIVAT så vi padler nesten helt ytterst til Tittelsnes – et sted merket som friområde. Her er det godt tilrettelagt med toalett og en flott gresslette. I tillegg flotte svaberg å fiske fra og makrellen biter så villig at det er vanskelig å stoppe. Det blir så mye fisk at vi spiser bare fileter av sprellende fersk makrell stekt med salt og pepper til middag mens solen siste stråler bruker alle sine farger på en nydelig kveldshimmel.2014-07-19 21.06.21

Leiren sett fra en liten kolle
Leiren sett fra en liten kolle
Keldshimmel
Kveldshimmel

2014-07-19 21.57.44

 

 

Mens vi spiser frokost neste dag kommer Sara ridende. Sara er en gammel venn fra Stavanger som har flyttet til et lite småbruk på denne fantastiske Sveio-halvøya. Hun vet ikke at vi er her, så dette ble et koselig og uventet gjensyn. Verden er ganske liten. 2014-07-20 10.42.11

 

 

2014-07-20 09.50.44Dette blir nok en fin dag; allerede før kl 10 er temperaturen 26 grader og solen skinner fra nærmest skyfri himmel. Vi skal over til Bømlo og innom Røyksund. Mellom Sveio og Bømlo treffer vi på et par flotte seilbåter, men vet ikke da at de er på vei til Tall-ships i Bergen hvor vi skal se dem igjen om noen dager. Sjøen ligger flat, men vi legger likevel turen innom det vi kan av øyer for å gjøre den mer variert. Å padle kilometer på åpen sjø blir lett litt monotont.2014-07-20 14.44.17

 

 

 

 

 

 

2014-07-20 15.29.30-1Inne i Røyksund er det laget en kunstig lagune med badeplass, en-se-og-bli-sett plass for store båter og en kafe av type gatekjøkken, men noen butikk for proviantering er her ikke. Vi skeier skikkelig ut (det er jo søndag) med pommes-frites, kylling, frityrsteik fisk og brus!  Et bad i godt temperert sjøvann blir det også tid til før vi igjen smyger oss ut mellom store hvite fartøy og fortsetter  i smale sund og fine viker videre nordover.

 

 

 

2014-07-20 20.14.39-1

Vi slår leir et stykke lengre nord på Osperøya, for vi har planer om å finne en butikk og proviantere litt før ferden går videre mot Fitjars flotte øyrike. På Osperøya får vi besøk av et par små skogmus som får med seg noen smuler av kveldsmaten vår. Vi er på skyggesiden og etter en varm dag er det godt med et lite bål når solen går ned selv om himmelen nok en gang gir oss de vakreste farger. 2014-07-20 22.13.29 2014-07-21 23.31.41

 

 

 

 

Neste dag er vi tilbake ved overskriften. Jakten på ferskvann og matbutikker.  Selv om vi fylte vann i Røyksund ser vi oss om etter muligheter til å få nytt kaldt vann i dag. I tillegg er det et par dager siden vi har hatt egg og bacon til frokost og ingenting i kjølebagene er kaldt lengre. På tide å finne nye fryse-elementer i form av frosne koteletter. Butikken vi har funnet på mobilen ligger på en bakketopp litt vekke fra sjøen og det er godt å strekke litt på beina. Dette er den første butikken vi er inne i etter at vi hadde 5 minutter i Skjoldastraumen. Vi ser etter kart for Bergensområdet for det fikk vi ikke tak i hjemme, men det har de ikke her heller. Heldigvis har vi noen turistbrosjyrer med ganske greie kart og begge har med gps.

Like ved havna der vi legger båtene finner vi også en hageslange med godt kaldt vann. Det er ingen hjemme, men vi etterlater ingen spor og håper de synes det er greit at vi tar med oss noen liter.

2014-07-21 18.39.22Sjøen ligger fremdeles nesten som speil og vi får enda en flott dag på sjøen. Her er det bare å velge og vrake i fine turer – skal vi ta på øst- eller vestsiden av den og den holmen/øya?  Overalt er det noe fint å hvile øynene på. Lunsjen spiser vi i den delvis avstengte lange og smale i Håpollen like ved Aga. Her er det rester etter et skjelloppdrettsanlegg. Ikke særlig fint – nærmest litt spøkelsesaktig. Det er nok ikke mange som kommer inn hit, men med kajakk er det en opplevelse dette også. På land er det overstrødd med små kamskjell. Den som vil dykke her kan kanskje finne noen større i live også?

2014-07-21 18.39.03 2014-07-21 13.59.42Vi snirkler oss videre mellom øyer og skjær og krysser kommunegrensen til Fitjar uten å merke det. Hele dette området er et øyrike uten like. Her kunne vi blitt lenge. Vi setter etter hvert  kursen mot «Smedholmen kyst og naturlivsskule» for å se oss litt om og kanskje slå leir for natten, men ender opp med en god beinstrekk, låner toalettet og konkluderer med at her skal de store båtene få ligge i fred for oss. Vi slår oss i stedet til på Svelto like ved. Her er det nydelig badeplass og flott svaberg å sette opp teltet på. Vi griller noen av «fryse-elementene» og  koser oss med litt vin. Et bål blir det også tid til før vi kryper inn i teltet som gir beskyttelse mot mygg og knott. Husk at bål IKKE skal tennes opp på svaberg. Fjellet vil sprekke av varmen og blir ødelagt for alltid. Tenn i stedet opp på sand.

"Fryse-elementer" i form av sommerkoteletter smaker godt til middag
«Fryse-elementer» i form av sommerkoteletter smaker godt til middag
Bål får vi aldri nok av - bare husk at det ikke skal fyres opp på svaberg!
Bål får vi aldri nok av – bare husk at det ikke skal fyres opp på svaberg!

 

Tidlig morgen solen har så vidt rukket å legge seg før den igjen farger himmelen kl er 04.59
Tidlig morgen, solen har så vidt rukket å legge seg før den igjen farger himmelen, kl er 04.59
"Du skal ikkje sove bort summarnatta" kl er 05.03 og det er godt å nyte stillheten ute
«Du skal ikkje sove bort summarnatta» kl er 05.03 og det er godt å nyte stillheten ute

 

 

You may also like...

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *