Eventyret har startet, 2. kapittel av sommeren 2014

Ja, så var vi endelig på vannet da. At det i tillegg er litt vann i luften i form av små-yr gjør absolutt ingenting – eventyret har startet! Vi kjenner at kajakkene er fullastet, men det kjennes godt å være på vannet og kajakkene er kjøpt med tanke på turer og i tillegg til god lastekapasitet er de slanke og retningsstabile. Vi runder det første neset og vender baugen nordover, fjorden og ferien er her og nå.

Det lette yret gir seg og solen kommer gjennom, akkurat nå går det ikke an å ha det bedre. Vi tar det ganske rolig selv om vi nesten må minne oss selv på at vi har «uendelig» med tid. Vi skal ikke rekke noe, det er ingen andre enn oss selv som skal bestemme tempo, når vi skal ta en pause eller hvor teltet skal slås opp for natten.

Vi padler i kjent område selv om vi faktisk aldri har padlet akkurat denne strekningen tidligere – alt blir annerledes sett fra sjøsiden, for ikke å si fra sjøflaten, for her sitter vi så lavt som det lar seg gjøre, uten å svømme og får et helt nytt perspektiv på Stavangers nærområde. Her hvor vi har tråklet sykkelstier, kjørt i gatene og sust mellom Sandnes og Stavanger på motorveien utallige ganger. Alt det vi ikke har sett! Hager, brygger, moloer, natur – alt blir annerledes fra denne vinkelen. Hunder som vi på sykkel måttet svingt utenom får bare leke så mye de vil i dag, barn som vingler avgårde på sykkel, joggere i egne tanker, biler og tog – la dem bare være – her sitter vi og betrakter alt med nye øyne sammen med ender og måker som villig vekk deler sin verden med oss.

Vi legger Stavanger bak oss og padler videre mellom Vassøy og Roaldsøy. Passerer Langøy og Sauholmen og nyter det lysegrønne vannet over sandbunnen mellom Egerøy og Sandøy.På Sandøy er det faktisk på tide med litt lunsj. Det første av utallige måltider som skal nytes i friluft de neste ukene. «Ikke si jeg ikke tar deg med ut for å spise!» Nei, vi tar hverandre med ut for å spise alle måltider nå og vi får «vindusbord» med ny utsikt hver eneste gang. 🙂

En stolt nyperose
En stolt nyperose

Sandøy er lav og vekstene her får nok gjennomgå av vær og vind, jeg slutter aldri å forundres over hvor mye skjønnhet som klarer seg i tøffe forhold. Her står en nyperosebusk som tydeligvis har kjempet for tilværelsen noen år. Vindskjeiv og med bøyde greiner står den og lyser opp med irrgrønne blader og noen få sarte rosa blomster mellom de grå steinene.

 

 

 

Turen fortsetter nordover. Vi velger å gå på østsiden av Åmøy passerer Østhusvik før vi dreier mot Talgje i vest hvor vi har en stående middagsinvitasjon hos søster og svoger som nyter sin ferie i et gammelt skipperhus.  De hjelper oss med å løfte kajakkene på land og lurer på hva vi har fylt dem med? Så tunge har aldri deres kajakker vært! Når vi åpner lukene ser de at det er stappet nesten til bristepunktet. Faktisk ender Jan Ivar opp med å legge igjen et par sko og litt klær her.

Vi koser oss med en bedre grillmiddag og med en værmelding som lover styrtregn og torden takker vi ja til en seng under tak.

 

Kundeparkering
Kundeparkering

Dagen etter regner det kraftig og vi ser at bølgene går hvite utenfor den lune bukta, men med tørrdrakter og sydvester legger vi i vei. Bølgene som møter oss på nordspissen av øya er litt i overkant for min del, men  de gir oss god fart og vi seiler delvis sammen som en flåte, delvis hver for oss, nordøstover til Finnøy. Jeg innrømmer gladelig at det var godt å komme i le av land og at turen videre går i mindre bølger.  På Judaberg har de en butikk med egen båtparkering og vi glir fint inn mellom to  utrigger og fortøyer kajakkene med en kort elastisk stropp («cowtail» – egentlig beregnet på tauing) som vi har med til det formålet. Foran oss står det et skilt med teksten «Kundeparkering maks 1 time». Vi koser oss med varme kanelboller før turen går videre.

Det fortsetter å regne så vi finner et et falleferdig gammelt, åpent sjøhus og setter oss under tak for å spise suppen vi laget i morges.  En blanding av tørkede grønnsaker har godgjort seg  i termosen med kokt vann og krydder. Det lukter liflig når korken skrus av og sammen med spekepølse blir dette en nydelig middag.

2014-07-15 17.54.37-1
Suppe og spekepølse
2014-07-15 17.53.48
Fint å ha tak over matlagingen
Lunsj under tak
Middag under tak
På let etter en plass å innta middagen
På leit etter en plass å innta middagen

 

For hele turen har vi bestemt oss for at vi skal være på land rundt kl 19-20 hver kveld så vi kan slå opp telt og lage mat før det blir for sent og mørkt. Denne dagen har vi i tillegg bestemt oss for at vi skal stoppe før Nedstrandsfjorden pga vær og bølger. Vi begynner å se oss om etter teltplasser når vi kommer inn mellom Sjernarøyene. Her ligger hyttene og bryggene tett. Det er jammen ikke lett å finne et sted hvor vi kan benytte oss av allemannsretten med god nok avstand til nærmeste bebyggelse (150 meter er «kravet»). Klo2014-07-15 22.21.52kken blir faktisk nærmere 22 før vi finner et sted å gå i land på en holme nord for Bjergøy. Det er en flott trebrygge her, men den er nok laget for langt større/høyere fartøy enn våre. Holmen er bratt og steinet så vi ender opp med å måtte losse ut en del av lasten før vi sammen klarer å løfte båtene høyt nok opp til å unngå at de skal forsvinne med bølgene. For sikkerhet skyld fortøyer vi dem også til et lite tre. Vi finner en liten flate til teltet nesten på toppen av holmen og etter et kjapt kveldsmåltid sovner vi som steiner.

Ikke akkurat kajakkvennlig brygge

Ikke akkurat kajakkvennlig brygge

Neste dag er det overskyet, men vindstille og etter en god egg-og-bacon frokost setter vi oss i kajakkene igjen. Temperaturen i luften er fin, men vi velger likevel å ha på oss tørrdrakter. Vi skal krysse Nedstrandsfjorden på skrå mot nordvest og med stor avstand fra land til land er det greit å være på den trygge siden om noen av oss skulle velte. Temperaturen i vannet er nemlig ikke særlig mye å skryte av enda. Den ca 9 km lange kryssingen går greit, men det blir litt kjedelig. Går vi allerede på akkord med oss selv? Vi som skulle padle mest mulig langs land og gi blaffen i å ta snarveier krysser nå på skrå for å spare oss selv for noen kilometer langs land… Det er deilig når vi kommer så nært land igjen at trærne ikke bare er en grønn masse, men faktisk har både stammer og greiner. Vi finner en nydelig skjellstrand nord på Toftøy og nyter å få av oss tørrdraktene og få litt sol på vinterbleike ben og armer. Det frister med et bad, men ikke så veldig lenge – faktisk ikke lengre enn til knærne – temperaturen står ikke i stil med den blå himmelen.

2014-07-16 16.41.50Turen går videre sør-vest over og det veksler mellom bratte holmer og bergvegger vi kan padle under, til små viker og skogkledde lier. Mon hvor vi kommer til å ende opp i dag?

Vi er på vei nordover mot  Borgøy og har begynt å se oss om etter et sted å slå leir. På kartet ser vi at der er noen mulige steder, men et av de første vi kommer til er allerede opptatt av en større båt. Vi padler litt videre, men ser oss tilbake og der mellom grå svaberg skimter  vi en nydelig grønn slette. Vi stopper og går i land. Det viser seg at vi må litt tilbake og komme oss innenfor den båten vi nettopp passerte. Heldigvis er det koselige folk og de har ingenting i mot å slippe oss forbi og inn til en grunn lagune hvor de ikke har mulighet til å gå med sin båt. Lykken er å ha kajakk!

Gressplenen er beitet og gjødslet til golf-standard av gjess og vi får en super leirpass i ly av svabergene.

 

Pinnbrød med soltørket tomat
Pinnbrød med soltørket tomat

 

Lagunen i Habn, sør for Borgøy
Lagunen i Habn, sør for Borgøy

2014-07-16 20.53.07

2014-07-16 22.27.46
Kveld i lagunen

 

 

 

Leirbål
Leirbål

You may also like...

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *