Trenger du tips til en litt annerledes og kjekk sommerferie? – 1. kapittel av sommeren 2014

Sommeren 2014 hadde Jan Ivar og jeg bestemt oss for å ta en skikkelig rolig ferie. Vi ville tilbringe minst mulig tid på transportetapper i bil og på å lete etter hytter/hotellrom og lignende. Vi ville heller padle og overnatte i telt. Det er ikke lang vei til sjøen når man bor i Sandnes/Stavanger området, så hvorfor ikke bare droppe bilen og starte nesten hjemmefra?

Mye av gleden med tur ligger i planleggingen og vi brukte mørke vinterkvelder til å se på kart, lese om andres opplevelser og se på tur-bilder på Facebook. Ikke for at vi skulle detaljplanlegge turen, for det var noe vi absolutt ikke ville, men for å få inspirasjon og se muligheter. Det ble litt lesing om turmat og sjekking av utstyr også. Egentlig fant vi ut at vi hadde alt vi trengte, men litt kjekt-å-ha ting fant vi jo.

Vi bestemte oss for å starte i Gandsfjorden og padle nordover – kanskje skulle vi til slutt ende opp på Rebnor, som ligger i Austrheim mellom Mongstad og Fedje. Dagsetappene skulle bare styres av hva vi selv ville og det var ikke snakk om å padle hverken korteste vei eller fortest mulig. Vi skulle fiske, fotografere og ikke minst lagre minner i vår egen «hard-disk» til bruk når arbeidsdagene igjen skulle innhente oss. Så fikk vi bare se hvor langt vi kom i løpet av de 2-3 ukene vi hadde bestemt oss for å bruke.

Kanskje får du lyst til å gjøre noe lignende etter at du har lest dette, enten du velger å ta hele turen eller bare deler av den, eller du velger å dra et helt annet sted. Bare husk at det viktigste er turen – ikke målet!

Vi hadde på det tidspunktet padlet i 3 år og hadde vært på en del overnattingsturer med kajakk og telt tidligere så vi vet sånn omtrent hva vi får plass til i våre egne kajakker. Vi vet også at vi som regel drar på en del ting vi aldri enda har hatt bruk for, men ikke minst hvor viktig det er å ha med litt mer enn nok av klær, mat og drikke. Vi var utrolig heldige med valg av sommer for denne typen tur og hadde mer bruk for sommerklær enn vi noen gang hadde hatt på tur før, men vi fikk likevel bruk for både tørrdrakter, regntøy og varme ullklær underveis.

Hvor mye vann må man ha med på tur? Hva med mat? Hva tåler å ligge en stund og hva må vi få tak i underveis? En liten kjølebag er kjekk å ha, men det er bortkastet å ta med kjøleelementer. Da er det bedre å ta med frossen kylling og laks. De spises når de er tint og erstattes med nye spiselige kjøle-elementer underveis.

Enkel brøddeig

Nysteikt brød med syltetøy :-p

Nysteikt brød med syltetøy :-p

Knekkebrød er greit en stund, men du verden som det smaker med nybakt brød fra steikepannen en tidlig morgen. Real turmat? Joda, vi hadde det med, men kun som nødproviant og jeg tror faktisk ikke at vi brukte det (?). Vi hadde brukt ukene før turen til å tørke mye grønnsaker og vakum-pakket dette i små poser. Tørking reduserer vekten på grønnsakene 70-90 % og de smaker nesten som ferske når de blir tilberedt med litt omsorg og tid.

Vi gjorde det til en vane å lage en blanding av tørkede grønnsaker og for eksempel linser oppi en middagstermos og så helle på varmt vann som vi kokte mens vi spiste frokost. Dermed var suppe eller lapskaus ferdig når vi fikk lyst på lunsj. Konsistensen avhenger bare av mengden grønnsaker og om du for eksempel bruker finknuste poteter som «jevning». En buljongterning, litt tomatpure eller litt godt krydder varierer smaken i det uendelige. Lær deg gjerne hva som finnes av krydder i naturen også – ramsløk tidlig på sommeren, bergmynte (oregano) eller karve er godt i både brød og supper.  En spekepølsesnabb eller en skinkeboks ved siden av gir ekstra proteiner.

2014-07-12 21.49.342014-07-15 17.58.28

Speilegg fra flaske
Speilegg fra flaske

Egg kjøpte vi hver gang vi var innom en butikk, selv om det ikke var så ofte. Det finnes nemlig ikke butikker på hver en kai lengre. Eggene kan du like godt knuse og helle i en plastikkflaske med en gang, så slipper du sølet med knuste egg i en flatklemt kartong fordi du har presset inn en ekstra sko akkurat samme sted i båten… Jada, jeg vet det finnes sånne plastikkbeholdere også, men de tar litt mye plass og helt støtsikre er de heller ikke.

Hva har vi lyst til å ha med, hva må vi ha med og hva trenger vi absolutt ikke? Vi pakket og pakket om, la til og la vekk. Til sist satt vi igjen med 4 blå Ikeaposer hver og det er maks av det vi kan få oppi våre båter om vi pakker godt. Det fine med kajakk er at vekten ikke er det viktigst, her er det faktisk størrelsen det kommer an på og vi er blitt veldig glad i en del små, men kjekke ting som er nærmest fast inventar. Deriblant en sammenleggbar grill…

Får vi plass til alt dette i kajakkene?
Får vi plass til alt dette i kajakkene?

Vi kjørte en veldig kort tur til en strand ved Gandsfjorden. Losset av kajakker og et berg av Ikeaposer og fikk noen rare blikk av forbipasserende som sikkert lurte på hvordan alt det skulle få plass i båtene – litt lurte vi vel selv også. (Eller kanskje de lurte på om Ikea var på firmatur?) Veldig mye har fast plass i båtene våre. Liggeunderlaget må for eksempel stappes helt inn i baugen. Førstehjelpssaker og vind-duk ligger nærmest åpningen i luken foran og i «hanskerommet», av de fleste kalt dagluken; ligger solbriller, tørre hansker, leppepomade, penger og litt kjapp energi i form av nøtter og sjokolade. Ekstra drikkeflaske på dekk (selv om vi har drikkesekk a-la camelback med slange i en lomme bak på redningsvesten). Fiskestang, fotoapparat, kniv, telefon og vhf mm har faste plasser og er lett tilgjengelig enten under dekksriggen, i lommer eller festet på vesten.

Alt fikk plass, nesten… Vi måtte legge igjen en hermetikkboks, som jeg ikke visste at var med en gang, men den savnet vi heller aldri. Jan Ivar kjørte bilen hjem, mens jeg påtok meg jobben med å passe på båtene, liggende på gresset med en god bok. (Sidene i boken ble senere brukt til opptenning av bål, så den tok mindre og mindre plass, men var nyttigere enn e-bok på kindle.) En kort taxitur senere ankom Jan Ivar og vi var klare for sommerens bilfrie eventyr.

Nesten alt fikk plass ;-)
Nesten alt fikk plass 😉
Vi flyter!
– og vi flyter!

You may also like...

3 Comments

  1. Herlig holdning. Jeg har vurdert å logge padlerelatert bilkjøring og padling et år, for å se hvor mye det kjøres for å padle hvor langt. Tror resultatet kommer til å bli særdeles pinlig, så det har jeg ikke gjort foreløpig. 😉 Dette her var virkelig en god idé, flott at dere blogger sånn at flere kan komme på samme tanken. 🙂

  2. Det virker utrolig kjekt med en sånn type ferie! Veldig kjekt å lese fra turen, og mange gode tips. Håper vi får flere somrer som 2014, for det er klart at været betyr en god del.
    Jeg har min kajakk liggende på hytta, og der er jeg heldigvis veldig ofte. Så jeg slipper å ha den på biltak. Det å ha den så lett tilgjengelig på brygga, gjør jo at den er i bruk desto oftere.
    Gleder meg til forsettelsen!

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *