Sommeren 2013 – del 3

Etter noen flotte dager i Femundsmarka gikk turen videre til Sverige der vi hadde avtalt å møte Marit og Roar. Roar hadde meldt seg på Dalsland Kanotmaraton og vi hadde sagt vi skulle stille opp som hjelpere underveis. Men først skulle vi alle fire ha noen avslappende dager på svenske kanaler.

I flott sommervær pakker vi kajakkene og legger dem ut ved brygga i Baldersnäs mandag ettermiddag. Brygga er høy og veldig åpen under og utålmodig som jeg er etter å komme meg på vannet, prøver jeg å entre båten fra brygga i stedet for fra slippen der de andre går ut, noe som resulterer i at kajakken forsvinner under brygga og jeg må slippe meg ned i vannet som ikke er dypere enn at jeg står i bunn. En våt start og fin underholdning for de som så på J (nei det ble ikke tatt bilder)

Turen videre gikk uten uhell. Rolig padling sørover Dalslands kanal til vi ankommer akvedukten og slusene ved Håverud. Det er blitt kveld og anlegget er stengt for dagen. . På en gresslette er det lagt godt til rette for camping med grue og oppe i skogen er det satt opp en enkel ute-do. Vi slår leir, bader og nyter en bedre middag. Mens nattenørket senker seg lyder tonene av 3 Busserulls over den svenske kanalen og vi har «bryggedans» helt for oss selv.

Neste dag blir vi liggende å vente ganske lenge på å komme gjennom kanalen, men får en flott opplevelse der vi først får padle over en akvedukt og senere sluses ned 3 kammer til Håverud. Sammen med oss gjennom dette anlegget er også «Smulan» en vedfyrt dampbåt med to koselige svensker og deres hunder, samt to norske studenter i kajakk. Kajakkene legges i flåter med tre og tre båter sammen når vi sluses ned. Et tau opp til kanten er sikringen vi har, men dette går fint – vannet slippes sakte ut og vi synker meter for meter.

   

 
Videre går turen øst og sørøstover under Upperudsvägen og nordøst til Snäcke sluser hvor vi nå sluses oppover. Greit å ha prøvd begge veier! Vannet kommer fortere inn når vi skal oppover og det er godt å ha et tau å holde i ? båtene ligger to og to inntil kanten av kammeret. Været er vekslende med sol og litt skyer og vi hører torden i det fjerne. Sydvestene blir tatt på når de første regndråpene faller, men vi ankommer Upperudsvägen og legger oss under en bro i det en kraftig tordenbyge når oss og padler snart videre i solskinn igjen. Store deler av turen har vi følge med «Smulan» og vi bytter på å padle på hekkbølgen ? snakk om å få god dra-hjelp. En ny opplevelse for meg. Det blir nesten som når syklister ligger i dragsuget bak en bil eller bak en annen syklist.

I Ånimmen har vi plukket ut en ny leirplass på kartet vi har med oss og vi er heldige og finner den ledig. En åpen gapahuk i kraftig tømmer blir nattens «telt». Herlig å sove ute! Det er godt tilrettelagt for friluftsliv langs kanalen og vannene her, med gapahuker, gruer/ved og benker med ikke alt for lange mellomrom.

Siste dag går turen videre nordover mot Arrsjøn og Fengersfors. Vi har en svak vind i ryggen, solen skinner og vi bare koser oss. Padler langs land for å være nært på naturen og fuglelivet. Med vannliljer i håret ankommer vi Fengersfors og kajakkene dras på land for denne gang. Jentene pakker ut og slapper av mens mannfolka haiker tilbake til Bengtfors for å hente bilene. Stakkars:  De måtte stå i over en time oppe på veien og vente på haik, mens vi tok et bad og slappet av. Ikke alt for stor trafikk på veiene her nei.

God planlegging ut fra kartet der vi har funnet mulige leirplasser, muligheter for proviantering/cafeer og gjennomtenkt bagasje gjorde dette til en avslappende tur der det eneste problemet egentlig var mygg/knott på kveldene.

You may also like...

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *