Sommeren 2013 – del 1

Sommeren 2013

hadde vi igjen planer om å dra til Helgeland, og siden vi denne gangen hadde avtale om på treffe venner i området, lukket vi øynene for alle fristende padlemål underveis og kjørte mot Brasøy Sjøcamping hvor vi fikk sette opp teltet på en flott plen med utsikt til sjøen.

Solen skinner hele uken og vi har flere flotte padleturer i området med utallige øyer. Her gjelder det å  lese kartet riktig for å finne veien «hjem» igjen. Turene må også planlegges med alternative ruter i forhold til flo og fjære på en annen måte enn hjemme. Her kan det bli «tørt» i store områder ved fjære sjø, men kaier og anlegg er godt tilrettelagt for disse høydeforskjellene.

En av dagene bestemmer vi oss for å padle til Skålvær sør for Brasøy og på veien sjekker vi ut en lagunelignende bukt vi har hørt om på Slåtterøy. Dette blir en flott plass å ta middagspause, men vi padler videre til Skålvær for å se på det gamle fiskeværet der først. Bryggen er tilpasset fiskebåter og hurtigbåttrafikk, men på grunn av de store forskjellene på flo og fjære er det en flott trapp ned i sjøen som vi benytter for ilandstigning.                                                             

Vi treffer lokalkjente og får en flott omvisning på øya og i den gamle kirken som er under restaurering. Ja, vi får sågar en liten orgelkonsert, før vi returnerer tilbake til kajakkene som fremdeles flyter fint mellom bryggepålene om enn en 1/2-meter dypere nede. Turen går videre rundt øya og tilbake til Slåtterøy der vannet nå har trukket seg så langt tilbake at halve bukta er omgjort til hvit sandstrand. Av erfaring fra dagene tidligere i uka drar vi ikke kajakkene lengre opp enn vi absolutt må. Vi vet at de må bæres et godt stykke lengre ut om et par timer.

Og ganske riktig; båtene ligger på «tørt» land når middagen er grillet og spist. Padleturen tilbake til Brasøy følger omtrent samme ruten som vi padlet sørover. Landskapet som i formiddag var grønt og fint er nå grått i øyenhøyde og tangbeltet henger over oss og øyene henger sammen der det tidligere var smale sund med «fri flyt» over turkisblå sandbunn.

Tilbake på Brasøy er det lett å gå i land på flytebrygga, men landgangen opp til Kråkebollen kafe er blitt betraktelig brattere. De hjemmelagde fiskeburgerne anbefales på det varmeste!

Grønne øyer som blir grå og hvite sandstrender som stiger opp av det turkis-blå-grønne havet er nye og flotte opplevelser. Hit må vi tilbake igjen!

Bildene er litt uklare, der var nok litt fukt på mobilen, men uansett kan ikke noe bilde vise hvor flott det er her.                                                                   

Fra Brasøy gikk turen videre nordover til Herøy og deretter sørover mot padling i Dalsland-kanal i Sverige, via tømmer-renner i Femundsmarka, men det får komme i neste blogg-innlegg.

You may also like...

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *