Sommeren 2013 – del 2

En dag igjen til ferie! Gleder meg til å få ny fine padleopplevelser å fylle inn i minne-arkivet.

Sommeren 2013 – del 2

Etter at vi hadde hatt en fantastisk uke på Helgelandskysten, gikk turen sørover hvor vi hadde avtale om å treffe et vennepar i Sverige i begynnelsen av august. Kajakkene fikk fuktet seg litt underveis også og vi fikk endelig en liten smakebit på Femundsmarka, noe som hadde stått på min ønskeliste siden før vi ble kajakk-padlere.

Med kart hentet på Femundsmarka Nasjonalparksenter og tips fra en kanopadler som jobbet der, la vi planer for 2-3 dager i Femundsmarka. Synnervika som ligger på ca 662 m.o.h så ut til å være et flott utgangspunkt og ruten legges via Langtjønna, Ferag og Fergselva tilbake til Fv 532 v/Gubbtjørna. For å kunne avslutte et annet sted enn der bilen blir parkert låser vi fast en sykkel, til et bjørketre v/Gubbtjørna.

Litt grått vær og småregn hindret oss ikke fra å legge ut på Femunden fra Synnervika der båten Fæmunden har anløpssted. På brygga fikk vi fylt opp vannflasker og -pose med kaldt godt vann. Det er nærmeste vindstille, men pga regn og værmelding velger vi å padle i tørrdrakter. Det er så kjedelig å starte med en natt «ute» om klærne blir for våte. Vi padler rolig 1,5 time og nyter stillheten. Reinsdyr beiter på bredden og enser oss knapt der vi stille glir mot det første leirstedet ved Skittjørn. Her står det tømmerstokker klar til å sages/hogges opp til ved og vi får fort fyr i ovnen i den gamle fløterhytta, som står åpen for «farende fant» som oss. Det blir varm mat til kvelds og under tak-skjegget henger drakter, vester og spruttrekk til tørk.

Noen kast med fiskestanga gir dessverre ikke matauk, til tross for at det ligger flere store beinrester etter noe som ser ut til å være gjedde i vannkanten.

Neste dag går turen videre via Litllangtjønn og via tømmerrenner og elver med til dels liten vannføring til Langtjønna og videre til Ferangen hvor vi finner en god gapahuk i tømmer for natten. Det regner godt og vi hogger ved og lager mat i tørrdraktene, men får det både tørt og varmt i gapahuken. Tømmer-renner synfares på forhånd til fots for å sjekke eventuelle høydeforskjeller og om der er vann nok. En av rennene må vi slepe kajakkene gjennom fordi der bare er 2-5 cm vann. En annen renne må vi bære kajakkene forbi pga stort hopp i enden av renna. Der det ser ut til å være for lite vann/for mye stein i elvene, fløter vi kajakkene med slepetau og går selv langs bredden. Natten tilbringes i en gapahuk av tømmer. Også her er det ved klart til kløyving og siden det fremdeles regner hogges den opp i passende antrekk: Tørrdrakt. Maten lages på bålet og så kan vi slappe av i soveposene og bare nyte knitringen fra flammene inn i natten.

       

En herlig variert tur. Vi tar det veldig trolig og kommer ikke langt, men bare nyter å være her i roen i «ødemarken» til tross for at det ikke er langt til «sivilisasjonen». Vi går innom flere fløterhytter underveis og leser noen avsnitt i hyttebøker her og der. Hyttene blir brukt både av padlere og turgåere på sommerstid og om vinteren er det hundespann og skiløpere som får ly på disse flotte stedene.

Siste dag kom solen frem, tørrdraktene pakkes ned og blir erstattet av lettere sommer antrekk når turen går videre i Ferangselva. Det veksler mellom bred elv med lite vann/mye steiner og flotte blikkstille «kanaler» i våtmarkene hvor vi nærmest bare glir i et med vannet og dypper åra ekstra stille. Vi plukker molter på bredden og ser mange store trær med kraftige merker etter bever. Et flittig dyr, som kan felle store og mektige furutrær.

Disse 3 dagene har vi ikke sett et menneske og det føles som om vi er helt alene langt ute i ødemarken til tross for at det ikke er langt til nærmeste bilvei. Et kvarter før vi når turens slutt møter vi likevel 6 andre som padler kano. De har samme endepunkt for turen som oss, og har en bil både her og i Synnervika. Flaks for oss! Nå får Jan Ivar haik med dem og ventetiden blir vesentlig redusert for meg som bare kan pakke ut av kajakkene og lage lunsj i mellomtiden.

Gjennom tømmerrenner og grunne elver med små «stryk» og mye steiner var det fint å ha solide båter i plast, som tåler en støyt. I tillegg er det enkelt å pakke med seg mye i disse båtene.

Nok en gang ikke den beste bildekvaliteten siden telefonen lett blir fuktig også utenpå…

You may also like...

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *